Till minne av Gunnar Törnqvist

 

När meddelandet om Gunnars bortgång nådde oss så kändes allt så tomt. Gunnar lämnar ett oerhört stort tomrum efter sig. Gunnar var en stor förebild för många som kände honom. Hans värme och ödmjukhet gjorde honom till den omtyckta person han var.

Efter lärarexamen vid seminariet i Karlstad flyttade han och hans Undis till Hammarö och båda har varit omtyckta lärare i många år.

Gunnar hade flera tunga förtroendeuppdrag i dåvarande Landstinget i Värmland under många år. Första uppdraget var som ledamot i utbildningsnämnden och senare personalnämnden. Han blev ordförande i kulturnämnden och drev kulturfrågorna på ett förtjänstfullt sätt. Senare även ordförande i landstingsfullmäktige. En betydelsefull insats var hans entusiasm och påverkan när det gällde utbyggnaden av Värmlands Museum. Utan Gunnars engagemang hade inte den lyckade satsningen blivit av då. I landstinget drev Gunnar också den viktiga friskvårdssatsningen. Han var ordförande i Friskvårdsrådet och bidrog till att friskvården fick en viktig roll på alla vårdcentraler. Friskvårdskonsulenterna hade stor betydelse för värmlänningarnas intresse för deras egna insatser inom friskvård/hälsovård.Under hans tid i kulturnämnden stöttade landstinget Rackstadmuseet, Morsarvet, Västanå teater, Film i Värmland , Dans i Värmland, Ung kultur möts samt Finnkulturcentrum.

Inom Hammarö kommun har Gunnar betytt mycket för den utveckling som kommunen genomgått. Även om en del av hans hjärta fanns kvar i födelsekommunen Hagfors så tog han till sig Hammarö på ett förtjänstfullt sätt. Den utveckling som Hammarö genomgått från en utpräglad brukskommun till en modern flexibel kommun är till stor del Gunnars förtjänst Mycket av det som är kommunens kännetecken idag bär spår av Gunnars insatser och hans framtidstro. Byggnationen av servicehuset Björkebo var på 70-talet ett exempel på modernt äldreboende med medicinsk personal i huset, restaurang, slöjdsal och gymnastiksal. Gunnar fick mycket beröm för sitt engagerade arbete för att genomföra satsningen. Han fick också beröm från sina politiska motståndare för detta projekt. Detta var ett bevis på att Gunnar vann respekt även hos politiska motståndare. Hans kulturengagemang lyste igenom med satsningen på Hammarsalen, numera döpt till Gunnar Turessonsalen. Gunnar har också under sin aktiva tid ägnat mycket engagemang och intresse för skolfrågor och skolutveckling inom kommunen.

Hammarö Församling har varit viktig för Gunnar. Han var under många år en mycket uppskattad ordförande i Kyrkofullmäktige och även ordförande i Kyrkogårdsnämnden som ansvarar för den vackra och välskötta kyrkogården. Han satte sin prägel på arbetet inom församlingen genom sitt engagemang och sin behagliga ledarstil.

Ytterligare ett ordförandeskap hade Gunnar i Hammarö Hembygdsförening. Genom sin personlighet och lyhördhet kunde han få många äldre Hammaröbor att berätta om tider förr. Han brann verkligen för den verksamhet som föreningen bedriver. Gunnar var mycket glad för den satsning som blev Hammarö kulturbygd med Hammarö kyrka, Hammars Gård, Sockenstugan, Hembygdsgården och glädjande nog Hammarö Skärgårdsmuseum.

Efter alla uppräknade insatser Gunnar gjort, minns vi den fina ödmjuka, vänliga personen Gunnar.

Leif Bergman

Hammarö Arbetarekommun

facebook Twitter Email